u folo me..sure i folo u .....

Thursday, October 28, 2010

Celoteh 70 : Kota Kinabalu, Sabah (Day 3 – 091010 – Kundasang)

Hari ketiga di Sabah…selepas sarapan pagi..Induk & geng bersiap2 untuk ke Kundasang…nasib baik ler kawan Induk..si Onie & family  dengan rela hati mengofferkan diri untuk bersama-sama dengan kita org sepanjang dua hari di Kundasang…kebetulan pulak cuti hujung minggu so kita org ke sana dengan menaiki kereta Onie & husband dia….(time kasih daun keladi ye Onie..)

DSC_8092

 

Perjalanan macam biasa..selalu naik bas..kali nie naik kereta so rasa selesa la sikit..& boleh berhenti di mana2 lokasi yg kita orang suka..Lokasi pertama ialah di Tamparuli…selalu org Sabah sibuk2 dengan jambatan Tamparuli..jadi kita org pun nak tengok jugak lerrrrr…..sambil berposing sakan atas jambatan nie…he..he..

 

DSC_8132

Lepas tu kita orang singgah kat Pekan Nabalu…masa nie cuaca agak mendung…kalau x dari pekan Nabalu nie dah nampak pemandangan Gunung Kinabalu…

 

DSC_8104

Apa lagi….kita orang shoping ler kat sini…macam2 buah-buahan ada….pisang dah tentu…labu…manggis ….& buah feveret Induk pun ada…kalau musim buah nie kat Semenanjung..Induk sanggup berhabis dan duduk berjam2 utk menikmati buah nie…nak tau buah apa????????>>>>>

 

DSC_8101

Kat atas  nie ler buah feveret Induk..…mata kucing kampung @ buah bidara…mmmmmm….best oooo…kira makan buah nie macam makan kuaci ler..selagi x abis x mau berenti…

 

DSC_8119

 

Ni pulak macam pasar kraftangan kat Pekan Nabalu …macam2 souvinier ada…dari key chain..hingga lah keukiran2 kayu…tshirt2 pun banyak jugakkkkk…

 

DSC_8144

 

Mmmm….tengahari kita orang dah sampai sini…kira-kira 2 jam kot dari Kota Kinabalu nak ke Kundasang nie..penginapan kita orang kat sini…Bayu Homestay…sewa nyer pun kira murah gak…kalau nak selesa dok hotel ler kan???tapi kat sini pun ok…save budget..semalam RM 30 sorang…bila melancong nie kena cari yg paling murah…boleh jimat …kalau x nanti bila balik boleh meracau coz ongkos nyer dah keringgg….he..he..

 

DSC_8170

Lepas letak  barang kat bilik…kita orang round lagi…pusing2 jap kat Kinabalu Park & ke Pekan Kundasang…singgah di masjid Kundasang…terjumpa pasangan pengantin lepas akad nikah….sempat Induk ucap tahniah kat pengantin nie….tersenyum lebar diaaa…!!!!

 

DSC_8175   

Alahaiiiiiii…..dalam berkira2 nak cari kedai makan…si Onie pulak membuka bicara…eh!!! mari ler angkat makanan yg kat dalam kete..he..he..he..pucuk di cita ulam mendatang…!!! apa lagi…cantik jer port kita orang…pondok kat tepi masjid & boleh nampak pemandangan sekitar pekan Kundasang…!!!mmm..tqvm sekali lagi Onie…alhamdullilahhhhh….

 

DSC_8188

Meneruskan perjalanan….ronda2 ke Mersilau..biasa nyer pendaki2 akan naik dari Timpohon Gate….kat Mersilau nie pun ada gate utk pendaki ke Gunung Kinabalu…sejuk gilosssss kat sini..bila bercakap berasap jer mulut kita orang…kalau mendaki bermula dari Mersilau nie…+ 2 km …perhhh…jauh tu weiii…mau merangkak di buat nyerr…he..he..tapi kalau ikut trek nie..pemandangan cantik …ada brani????he..he..

 

DSC_8204 

Nie  ler tangga untuk ke gate yang Induk katakan tadi…x naik pun x apa lah…janji kita orang dah ada kat  sini…kira ambik semangat ler tu….

 

DSC_8153

Lepas tu..kita orang ke Kinabalu Park.. coz hb Induk pergi mendaftar untuk pendakian “Day Trip” nyer ke puncak gunung keesokkan hari nyer…untuk makluman korang..sekarang nie utk Day Trip…satu hari 4 orang jer yg dibenarkan….& pendaki kene fit ler…mesti sampai Laban Rata kul 10.00 pagi & sampai puncak kul 12.00 tgh…adeiiiiiii…bukan tahap Induk ler tuuu….he..he..ok geng…chow dulu…