u folo me..sure i folo u .....

Thursday, June 17, 2010

Celoteh 53 : Aneh !!!!! 20 Telur Berdiri di Kuching & Batu Berdiri di Bukit Kutu,Kuala Kubu Baru.

 

KUCHING: Sekumpulan murid Tadika Padungan di sini, semalam tercengang melihat fenomena telur berdiri di atas permukaan lantai yang rata tanpa bantuan sebarang peralatan.

 

PELIK...kanak-kanak kagum melihat telur tidak bergolek.
PELIK...kanak-kanak kagum melihat telur tidak bergolek.

 

Kejadian itu juga membuatkan ibu bapa yang menunggu anak masing-masing terpegun melihat keganjilan kira-kira 20 biji telur berdiri.
Difahamkan, telur berdiri itu sebahagian daripada usaha Tadika Padungan untuk mendedahkan murid mengenai fenomena alam yang biasanya berlaku ketika gerhana matahari.


Sebenarnya situasi seperti itu bukan perkara baru atau ajaib, malah berdasarkan fahaman saintis, ia ada kaitan dengan faktor graviti.
Berdasarkan pendapat saintis, di antara matahari dan bumi terdapat garis medan gravitasi yang mampu mempengaruhi elektron dalam telur sehingga menjadi stabil, sekali gus membolehkannya berdiri tegak.
Difahamkan, kejadian itu hanya berlaku antara jam 12 hingga 1 tengah hari berikutan graviti bulan dan matahari dalam keadaan sejajar.

 

 

image

Gambar di atas nie pula adalah satu pemandangan pelik yang dijumpai oleh hb Induk ketika dia dan rakan2 nya  menjelajahi Bukit Kutu, Kuala Kubu Baru baru-baru ini…Induk tanya gak kat hb Induk…x ada yang tolak batu nie bagi jatuh ker….he..he…sume yang lalu tu..tengok jer…x sorang pun yang usik batu tu…terkedu kot dia orang nie…macam kanak2 yg tengok telur kat atas tu!!! Sebenarnya sampai hari nie Induk pelik bila tengok gambar batu nie…tapi bila Induk baca kisah telur kat atas tu…baru laa Induk faham….fenomena sains agak nyer  or ada orang halimunan yang tegakkan batu nie!!!!!??????Korang pie blog nie kalau nak tahu lebih lanjut tentang Bukit Kutu nie…

2 comments:

:: g3n :: said...

wow..
ciptaan tuhan..
memang menakjubkan..=]

IndukDen said...

tu arr g3n....pelik kan???tapi benar...fenomena alam...