u folo me..sure i folo u .....

Saturday, May 15, 2010

Celoteh 40: Pengalaman di Bedah Doktor Halimunan


Posting induk kali ini mungkin agak pelik bagi korang semua...tetapi induk telah mengalaminya beberapa hari yang lepas...iaitu setelah beberapa hari induk tidak meng-update blog induk nie...sebenarnya beberapa hari ini ...induk dilanda sakit perut di sebelah kanan dan rasa kebas hingga ke kaki...rasa x selesa dan berdenyut-denyut...tak tidur malam di buatnya...lalu...nak jadikan cerita...ada sorang kawan induk yg sakit juga...x tahu apa sakitnya tapi jantungnya berdenyut laju dua kali ganda dari jantung kita...so dia cepat letih dan termengah2..

Kawan2 induk yg lain...Myram..Poning & Acikkaw telah menyarankan kepada kami tempat nie..pada asalnya kawan induk yg berdebar2 jantung nie je yg nak berubat...yg lain cuma jadi skirtting jer...he..he..so kami pun bertolak dari tempat kami seawal jam 8.00 pagi ...terus ke pekan Gemas dan bertemu dgn rakan di sana...mesyuarat tingkap sekejap bagi menunggu kedai Nasi Ayam Gemas Mustapah di buka..kalau korang nak tau...Nasi Ayam Gemas nie..memang terkenal dan sedap...kalau x silap induk kali terakhir induk makan nasi ayam Gemas ni..kira- kira 8 tahun yg lepas...korang bayangkan laa...mmmm...memang sedap...kalau korang ada p ke Pekan Gemas...korang cari laa kedai nasi ayam nie..lokasinya berhadapan dengan bus stand Gemas...(sorry x ambik gambar coz masa tu mood nak makan je yg ada...mood ambik gamba x de..)

Rakan induk kata...sapa2 yg teragak nak berubat tu..makan apa yg teringat dulu...nanti dah kena pantang susah pulak...adeiii...nie yg x tahan nie..so..induk pun belasah lah nasi ayam tu sepuasnya dengan air batu campur....huh! mmg sedap giler..Lepas makan...kami pun convoi ke lokasi yg telah dicadangkan oleh rakan induk tadi...induk naik kereta NAZA baru..rakan induk si AcikKaw...apa lagi..sume dok layan ngantuk coz dah kenyang...

Lokasi seterusnya ialah di Felda Bukit Serampang, Muar, Johor...Sampai di sana..kami masuk ke dalam rumah Doktor tersebut...masih x ada orang lagi tapi telah tersusun beberapa tilam di ruang tamu rumah nya..apa lagi..mengikut pengalaman Abg Myram yg dah ada experience di situ..dgn sebotol air mineral..semuanya pakat berbaring atas tilam yg disediakan...kami ada 9 org...yg pada asalnya sorang saja yg mengaku sakit..alih2 7 orang dari kami..pakat2 baring atas tilam yg disediakan...sorang satu tilam...he..he..kelakar lah pulak kan...mula2 tu malu2 gak nak baring..bila doktor tu dah mulakan pengubatan dia...induk pun dok perhatikan jer gelagat dia..yg first pada hari tu ialah HB induk..sakit kaki coz kerap sangat turun naik gunung...setelah scan dibuat..rupa2 nyer kaki dia..ada ligamen yg koyak & urat yg terhimpit...jadi pembedahan perlu dibuat...x macam doktor kat spital tu???induk tgok jer dia bedah..tp secara batin laa...gaya2 dia tu..mcm pembedahan kat spital jer..pass tu dia tinggalkan dan dia check pesakit lain pulak...ooo...rupa2 dia yg first tu dia bagi ubat bius jer..scan yg pertama..kami x boleh bergerak...tunggu dia dtg utk kali kedua..untuk induk pulak...ada masalah dlm perut...biasa la..org pompuankan..jd induk pun kena bedah jugak..yg peliknya..dia cuma gerak2 kan tangan dia aje..tp..induk boleh rasa sakit kat dlm perut nie..korang mesti x cayakan???apa yg dia cakap sakit induk...sama spt doktor kat spital cakap setelah induk discan...

hu..hu..lama gak proses pembedahannya..setelah selesai...induk balik dengan membawa sebotol air mineral dan pesanan agar tidak makan apa yg dipesan nya..nak tau apa...air batu..nescafe kegemaran induk serta buah2an serta sayuran yg pokok dia menjalar....kesahnya nie induk tgah berpantang la...kesah seterusnya kena tunggu laa...tapi yg pastinya setakat nie sakit induk berkurangan...dan yg induk boleh percaya tu...ada rakan induk yg dah baik..kalau x silap dia kena sakit batu karang dlm hempedu...dan induk selalu usik dia..hempedu tukar lain ke bang...mana dia ambik ganti ya????

2 comments:

IndukDen said...

mmm....lama lagik nak abis pantang...

~Bloggerina~ said...

hmmm..baru la leh komen..hehe..